PRO-KÖNYV Kft.
Blog
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Civil szervezeteknek [1]
Pályázati információk, szolgáltatások civil szervezeteknek
Zöld gazdaság [1]
Energetikai pályázatok
Vállalkozások fejlesztése [3]
vállalkozás fejlesztési pályázatok
SZJA [1]
SZJA
Társasági adó [1]
TAO anyagok
Járulékok [2]
Fizetendő járulékok
Csaták a NAV-val [1]
NAV ellenőrzésekkel, a bírói gyakorlattal kapcsolatos bejegyzések
Online pénztárgépek [2]
Online pénztárgépekkel kapcsolatos információk

Keresés

Naptár
«  November 2013  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Mentett bejegyzések

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Üdvözöllek, Vendég · RSS 2018-02-25, 1:03 PM

Főoldal » Társasági adó » Adóváltozások 2014
7:38 PM
Adóváltozások 2014

Főbb változások 2014-től

- A gyermekkedvezmény levonható az egyéni járulékokból is, amennyiben az adó erre nem elegendő

- Adómentesen engedhetik el a hitelt a bankok (eddig az adósnak ez jövedelem volt)

- A cégbírósági bírság (felügyeleti illeték) duplájára 100 ezer forintra nő

- Emelkedik 6660 forintról 6810 forintra a vállalkozásoknál a nem biztosítottakra fizetendő fix járulék. Ezt azonban már a nyugdíjasoknak nem kell megfizetni.

- A nem jelentős hiba (mérlegfőösszeg 2 százaléka vagy egymillió forint alatti eltérés) az éves adóbevallással javítható

- A 2014-től felvett beruházási hitel kamatának 60 százaléka (az eddigi 40 helyett), maximum 6 millió forint lesz nyereség-adókedvezmény. Jövőre már a szoftvervásárlás is elszámolható beruházásként.

- A leányvállalatok K+F tevékenysége is elszámolható az anyacégnél kedvezmény alapjául

- Az étteremben a céges bankkártyás fizetés estén nem kell áfás számlát kérni (nyugtával is elszámolható a reprezentáció)

- Előre kell kifizetni az energiacégek adóját

- 2018-ig fennmarad a fordított adózás a gabonaszektorban

- Elektronikus nyugtát is ki lehet bocsátani

- Szeszfőzde árulhat pálinkát és jöhetnek a pálinkakóstolók is

- Szörpökkel és szirupokkal se lehet kikerülni az üdítőital termékadóját

A családi adókedvezményt kiterjesztik a tb-járulékokra, így az alacsonyabb jövedelműek is igénybe vehetik azt - ismertette a Fidesz frakcióvezetője a kormány jól ismert tervét a jövő évi adótörvények kapcsán. Közlése szerint a 2014-es év a kis keresetűek adócsökkentésének éve lesz: a legalacsonyabb jövedelmű családok az egészségügyi és a nyugdíjbiztosítási járulékok után is igénybe vehetik a családi adókedvezményt. Ezzel 260 ezer háztartás jut többletjövedelemhez, az idei évhez képest összesen 53 milliárd forinttal több maradhat náluk.

Rogán Antal szerint egy minimálbért kereső, két gyermeket nevelő szülő havonta több mint 4000 forinttal, egy három gyermekes szülő pedig 16 ezer forinttal vihet haza többet 2014-ben. Egy 6 éves gyakorlattal rendelkező, három gyermeket nevelő pedagógus közel 25 ezer forinttal magasabb jövedelemhez jut 2014-től - tette hozzá.Nem lesznek új adónemek - legalábbis a szerint a tervezet szerint, amit a kormány ma a  parlament elé terjeszt, ám a vita alatt ez még változhat - mondta a politikus a Kossuth Rádió reggeli hírműsorában.

A egykulcsos szja bevált Rogán Antal szerint, így az sem változik. "Alapvetően megmarad" az eva, a kata, a kiva - de egy-két év múlva az egyiket meg kell szüntetni. Rogán szerint a kata és a kiva jó adóforma, ezeket javítani kell. Ezzel újfent az eva megszüntetése mellett tette le a voksot annak ellenére, hogy a két új adónem közel sem oly népszerű, ahogy azt a kormányzati gazdaságpolitikusok remélték.

Az áfa csökkentése - például a hústermékek esetében - nem szerepel a kormányjavaslatban. Rogán célzott arra, hogy ez a kérdés esetleg a parlamenti vita alatt kerülhet napirendre képviselői indítványként. A Fidesz politikusa ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az adócsökkentések nem veszélyeztetik a költségvetés egyenlegét. A frakcióvezető hallgatott arról, hogy mi a helyzet a "luxusadóval" - két hete ugyancsak a Kossuth Rádióban Orbán Viktor még egy ilyen közteher bevezetése mellett állt ki -, legyen az bármi is.

Szóba került, hogy egyes nagy értékű termékek - például az autók - a 27 százalékosnál is magasabb - például 35 százalékos - áfakulccsal adózzanak, ám a kulcsok számát az uniós direktívák miatt nem lehet emelni, azaz egy ilyen változtatás esetén egy másik kulcsot meg kellene szüntetni. Az áfa 35 százalékos kulcsának bevezetést még Matolcsy György vetette fel.


Kategória: Társasági adó | Megtekintések száma: 388 | Hozzáadta:: Emma | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Copyright MyCorp © 2018
Ingyenes honlap létrehozása с uCoz