PRO-KÖNYV Kft.
Blog
Honlap-menü

A fejezet kategóriái
Civil szervezeteknek [1]
Pályázati információk, szolgáltatások civil szervezeteknek
Zöld gazdaság [1]
Energetikai pályázatok
Vállalkozások fejlesztése [3]
vállalkozás fejlesztési pályázatok
SZJA [1]
SZJA
Társasági adó [1]
TAO anyagok
Járulékok [2]
Fizetendő járulékok
Csaták a NAV-val [1]
NAV ellenőrzésekkel, a bírói gyakorlattal kapcsolatos bejegyzések
Online pénztárgépek [2]
Online pénztárgépekkel kapcsolatos információk

Keresés

Naptár
«  November 2013  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Mentett bejegyzések

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Üdvözöllek, Vendég · RSS 2018-02-25, 1:03 PM

Főoldal » SZJA » Illeték változások 2014
7:44 PM
Illeték változások 2014
A kormány által október 18-án benyújtott adótörvény-változásokat tartalmazó törvényjavaslat alapján 2014. január 1-jétől az illetékszabályok több ponton is módosulnak. A változások közül a legfontosabbak a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságokra vonatkozó szabályokhoz, illetve egyes illetékmentességek szigorításához kapcsolódnak.

A kormány 2010. január 1-jével általánosan illetékkötelessé tette a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betétek megszerzését. 2011. július 15-től az illetékköteles ügyletek köre jelentősen leszűkült: a jelenleg is hatályos szabályozás alapján csak abban az esetben terheli visszterhes vagyonátruházási illeték a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét megszerzését, ha a megszerzett társaság főtevékenysége épületépítési projekt szervezése, vagy más, ingatlanhasznosítási tevékenység.

A kormány által benyújtott javaslat alapján – az illeték-elkerülés lehetőségének csökkentése érdekében – januártól a megszerzett társaság cégjegyzékben feltüntetett főtevékenységétől függetlenül minden esetben visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség alá esne az olyan társaságok vagyoni betétjének legalább 75 százalékos megszerzése, amelyeknek a mérlegében a kimutatott eszközök értékének összegéből a belföldi ingatlanok értéke több mint 75 százalék, vagy amelyek olyan gazdálkodó szervezetben rendelkeznek legalább 75 százalékos közvetlen vagy közvetett részesedéssel, amely teljesíti az előző feltételt.

Tehát a javaslat nemcsak a korábban bevezetett, főtevékenységhez kötött illetékmentesség eltörlését eredményezné, hanem újraszabályozná a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság fogalmát is. Míg a hatályos szabályozás értelmében belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak minősül minden olyan gazdálkodó szervezet, melyek belföldön lévő ingatlantulajdona, vagy belföldi ingatlantulajdonnal rendelkező gazdálkodó szervezetben legalább 75 százalékos – közvetett, vagy közvetlen – részesedése van, addig a kormány javaslata alapján a jövőben a minősítés során az ingatlan értékének a társaság vagyonában fennálló aránya is jelentőséggel bírna.

A javaslat szigorítja a visszterhes vagyonátruházási illeték alóli mentességek feltételrendszerét is. Januártól a kedvezményezett átalakulás, részesedéscsere, eszközátruházás, továbbá a kapcsolt vállalkozások közti visszterhes vagyonátruházások esetében illetékmentesség csak akkor lesz alkalmazható, ha a vagyonszerzőt olyan államban jegyezték be, amelyben a társasági adó mértéke eléri a 10 százalékot, vagy a részesedések értékesítéséből származó jövedelmet a társasági adónak megfelelő, legalább 10 százalékos mértékű adó terheli. A javaslat alapján az illetékmentességhez szükséges feltételek teljesítését a vagyonszerzőnek nyilatkozatban kellene igazolnia.

Az illetékszabályok változása érinti azon kereskedőket is, akik külföldön megvásárolt gépjárművekkel, pótkocsikkal kereskednek Magyarországon. A javaslat vitathatatlanná teszi ugyanis, hogy januártól azon gépjárművek, pótkocsik után is meg kell fizetni a vagyonszerzési illetéket, amelyek az átadás pillanatában külföldi nyilvántartásban szerepelnek, vagy nyilvántartásban nem rögzítettek, azonban megszerzésükre magyarországi nyilvántartásba vétel céljából kerül sor.

A kormány javaslata alapján januártól mentességet élvezne az ajándékozási illeték alól az osztalékra vonatkozó követelés elengedése, továbbá a követelés elengedése csődegyezség keretében, vagy felszámolási eljárásban, ha a jogosult nem az eljárás alá vont szervezet tagja.

Kedvező fordulat, hogy a javaslat kiterjesztené a magánszemélyekre vonatkozó mentességek körét, illetékmentessé téve a házastársak közötti ajándékozást és vagyonátruházást, valamint a házastársi vagyonközösség megszüntetéséből származó vagyonszerzést is.


Kategória: SZJA | Megtekintések száma: 425 | Hozzáadta:: Emma | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *:
Copyright MyCorp © 2018
Ingyenes honlap létrehozása с uCoz